Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът окончателно спря възможността за застрояване на дюните край Несебър

Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд окончателно е спрял възможността дюните край Несебър да бъдат застроени. От Апелативната прокарутара в Бургас днес обявиха и първо решение срещу строителството на къмпинг "Корал". Репортаж на Петя Янакиева от радио Бургас:

Решението за "Корал" е на Административния съд в Бургас от 29-ти февруари. С него се отхвърля жалба на фирма "Ибердрола" срещу заповед на Регионалната дирекция за строителен контрол за спиране на строително разрешение. Главният архитект на община Царево е издал документа в нарушение на законодателството, посочи прокурор Андрей Червеняков:

Там не е била проведена прецизна процедура по Закона за опазване на околната среда и Закона за екологичното разнообразие. Неспазването на това изискване довежда именно до опорочаване на процедурата по издаване на строителното разрешение".

На мястото част от защитената зона Караагач, че се предвиждаше изграждането на 6 жилищни сгради с височина до 15 метра. Решението е пилотно за общо 16 протеста за къмпинг "Корал" и 4 за къмпинг "Юг", които Прокуратурата е внесла.

Окончателно е решението на Върховния административен съд, което казва, че в местността „Кокала“, част от защитената зона Ахелой, Равда и Несебър, няма да се строи. Образувано е и производство срещу бивш директор на Регионалната екоинспекция в Бургас, който е извършил тежко нарушение, обяви апелативният прокурор Любомир Петров:

Не е отчетено съдържащото се в доклада заключение, че на територията на имота са представени три природни дюнни местообитания, както и факта, че с реализиране на инвестиционното предложение, определената площ в тях ще бъде унищожена.

Смятаме, че общественият интерес е защитен срещу реализирането на инвестиционни намерения в двете зони, обобщиха от Апелативната прокуратура в Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44