Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров критикува служител на ЕК, занимаващ се с мониторинга на правосъдната ни система

Според главния прокурор всеки следващ мониторингов доклад се използва не за целите, за които е създаден и функционира механизмът

Снимка: БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров отправи публично критики срещу служител на Европейската комисия в София, който се занимава с мониторинга на правосъдната система. Това стана на конференция в Европейския парламент, организирана от български депутати. Докладите на ЕК се превръщат в инструмент за вътрешнополитическо противопоставяне, заяви още главният прокурор и определи като реалистично тяхното приключване с края на мандата на Жан-Клод Юнкер.

Постоянният съветник на Европейската комисия в София по Механизма за сътрудничество и проверка Юри Бюрер Тавание беше лично критикуван в речта на българския главен прокурор в Брюксел, защото не се срещал достатъчно често с представители на прокуратурата. Цацаров заяви, че източниците на информация, въз основа на която са изводите в евродокладите, са спорни:

Моите и на колегите ми очаквания към господин Юри Бюрер Тавание са най-малкото наличие на постоянен контакт с нас, за да може да получава необходимата информация за работата ни и сам да има преки възприятия от нея. Ако няма общо мероприятие, аз лично го виждам веднъж на четири месеца, но не и по други поводи.

Речта на главния прокурор беше произнесена в присъствието на висш представител на ЕК – нейният заместник-генерален секретар Параскеви Мишу.

Според Цацаров в състава на мисиите участват експерти, които много добре познават българското законодателство, както и такива, чиято компетентност е, меко казано, под огромен въпрос.

Мониторингът се превърнал в инструмент за вътрешнополитическо противопоставяне, което обслужвало тесни партийни интереси, коментира още главният прокурор:

Хората и институциите се определят като реформатори или привърженици на статуквото. Едни и същи лица засипват аудиторията с безсмислени тези за това как от запазването на механизма зависи победата над олигархията и мафията. От такава пропаганда не печели никой. Но крайният резултат е, че във вътрешнополитически план всеки следващ мониторингов доклад се използва не за целите, за които е създаден и функционира механизмът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44