Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Банско предлага партньорство между европейските планински общини с развит туризъм

Снимка: БГНЕС
Ефективно партньорство между европейските планински общини с развит туризъм е предложил кметът на Банско Георги Икономов на дискусия в Брюксел по време на представянето на курорта в Комитета на регионите в ЕС.

Банско впечатли Европа не само като зимна дестинация, но и като съхранена култура, богата история, възможност за целогодишен туризъм и утвърден фестивален център. Тази оценка даде заместник-председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел, която беше организатор и домакин на събитието. Партньорствата между местните власти в различните държави трябва да се наложат като ефективна политика за развитие на планинските райони не само в областта на туризма, но и екологичните производства, опазване на природата и популяризиране на уникалните традиции на местните общности, каза кметът на Банско, който вече е договорил срещи в курорти от Южен Тирол чрез евродепутата Херберт Дорфман:

Защото те много приличат на нашите. Те са в Натура 2000, защитени територии от ЮНЕСКО. Все пак развиват страхотен туризъм. Ползата от тази среща ще ни бъде много сериозна.

В конкретен план кметът на Банско ще търси успешните модели в управлението на малките ски зони от самите общини и местният бизнес, за да бъдат приложени в развитието на ски зона Добринище:

Добринище има един лифт, който е от 30 години, който засега обслужва ски зоната, но, според мен, некачествено. Там няма пречки да бъде почната една процедура за концесиониране и за развитие на една малка и модерна ски зона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44