Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КОНПИ внесе иск за отнемане на имущество за около 2,2 млрд. лева от Цветан Василев

Снимка: БГНЕС
Безпрецедентен за България иск е внесла в съда Комисията за отнемане на незоконно придобито имущество. Искът претендира за имоти и акции на банкера Цветан Василев на обща стойност над 2 милиарда лева.Това обяви председателят на комисията Пламен Георгиев и уточни, че активи за близо милиард и половина лева, свързани с мажоритарния собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка, вече са запорирани.

По думите на Пламен Георгиев в историята на България в съда не е бил внасян иск за незаконно придобито имущество в такива размери, който е свързан с едно лице. Въпреки че ответниците по делото ще бъдат 27 души, дейността и финансовите потоци, установени от комисията, свързват всички тях с Цветан Василев:

Ако искът бъде уважен, ще бъде отнето в полза на държавата. Реално, в държавата ще влезе имущество на стойност 1 милиард и 41 милиона лева. Това имущество включва имоти в София, Варна, Созопол, Царево,  къща в Швейцария, налични средства по банкови сметки.


Чрез отпускане на изцяло необезпечени кредити  е станало източването на Корпоративна търговска банка, коментира Пламен Георгиев и очерта една от  сложните схеми.

Противозаконно набавяне на облаги от Цветан Василев, членовете на неговото семейство и контролираните от тях юридически лица са отпускани, абсолютно изцяло, необезпечени кредити от КТБ АД на дружества, създадени специално с тази цел, които реално са извършвали хиляди банкови операции и правни действия като целта е била единствено да се прикрие,  реално, незаконния произход на това имущество. И това агресивно придобиване на имущество от г-н Василев и свързаните с него лица, реално, е довело до ликвидната криза в банката и до нейната несъстоятелност.


Чрез отпускане на изцяло необезпечени кредити  е станало източването на Корпоративна търговска банка, коментира Пламен Георгиев и очерта една от сложните схеми.

Запорирани са и кредити, предоставени на някои медии и на футболни отбори, които също ще се наложи да възстановят тези средства на държавата, добави  председателят на Комисията за отнемане на незоконно придобито имущество Пламен Георгиев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44