Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

Никол Кроазил и Пиер Бару - "Един мъж и една жена"

Днес в рубриката "Незабравимите" Лили Големинова ни е подготвила "епизод от романтичен филм" или по-точно казано - песен от любовен френски филм.

И песента, и филмът се наричат "Един мъж и една жена". Това е филмът, който носи на прочутия френски режисьор Клод Льолуш "Златната палма" в Кан през 1966, "Оскар" за най-добър оригинален сценарий и още 42 награди. Филм, с времето превърнал се в "култов". Страхотна актьорска двойка в лицето на Жан-Луи Трентинян и Анук Еме (изключителна в тази роля, макар че тя е писана за Роми Шнайдер) и прекрасна музика, създадена от Франсиз Ле.

Невероятна личност, днес на 83, Франсиз Ле е бил виртуозен акордеонист (като такъв дълго време е работил с Едит Пиаф) отличен певец и до днес е фантастичен филмов композитор. Четири години след "Един мъж и една жена", той получава "Оскар" за най-добра музика за филма "Любовна история" и доказва, че е ненадминат в любовните теми. Писал е песни за Пиаф, за Жюлиет Греко, за Мирей Матийо, за Франк Синатра, за Ела Фицджералд.

За "Един мъж и една жена" получава два "Златни глобуса" - за цялостната музика към филма и за едноименната песен, изпълнена от Никол Кроазил и Пиер Бару, който е и автор на текста.

Една типично френска песен за една голяма, красива и (вероятно) невъзможна любовна история!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.