Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларски организации на протест заради растителни препарати, които вредят на пчелите

Снимка: БГНЕС
Организациите на пчеларите в Шумен, Силистра, Търговище и Разград ще се включат в национален протест срещу разрешената употреба на два растителни препарата, които, според тях, вредят на пчелите. Протестът е планиран за 25-и март пред земеделското министерство.

Повод за протеста са две заповеди на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, издадени на 29-и януари, които разрешават контролирана употреба на два от забранените с мораториум в целия Европейски съюз неоникотиноиди. Това каза председателят на шуменската организация на пчеларите и координатор за Североизточна България Даниела Челебиева:

Ще бъдат засети семена на слънчоглед и на царевица, предварително обработени с такива неоникотиноиди и това означава, че отново нашите пчели са застрашени от измиране в последствие от употребата на прашец от слънчоглед, а и от царевица, които са обработени.


Пчеларите настояват да се намери форма, под която да се работи с пчеларските организации, допълни Челебиева:

Протестът е насрочен за 25-и март, когато е празникът Благовещение. Тогава пчеларите за първи път отварят кошерите да събират сладък мед, но тази година явно ще събират и сладка отрова. Призоваваме Министерството на земеделието и храните на диалог с всички пчеларски организации.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44