Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силови структури от България и Македония проведоха съвместно учение по границата

| обновено на 18.03.16 в 18:49
Снимка: БГНЕС

Съвместно учение  на ГКПП "Златарево" проведоха служители на полицията, жандармерията и армията на България и Македония. Министрите на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на отбраната Николай Ненчев и македонските им колеги Зоран Йолевски - министър на отбраната и Оливер Спасовски летяха с хеликоптер над 30 минути, за да инспектират обстановката. Маневрите са насочени към охраната и контрола на границата между двете държави, както и предотвратяване на евентуален засилен натиск на мигранти. 

Ситуацията по границата, с оглед бежанската криза в региона, е динамична и това налага, не само съвместни действия, но и постоянна комуникация между институциите в съседните държави, заявиха министрите на вътрешните работи и на отбраната на България и Македония. 

Румяна Бъчварова и нейният колега Оливер Спасовски, коментираха опасността от засилване на нелегалния трафик към Македония и евентуалното пренасочване на бежанците през наша територия. 
- При облитането видяхме терена не само над Беласица, но и в северна посока. Обсъдихме, че не са лесни евентуалните маршрути, но не са и трудно преодолими. За това, насочваме специално внимание, защото не бихме искали да пренебрегнем какъвто и да било риск;
- Ще направим колкото може повече - съвместни контроли на границата между Македония и България, за да не позволим отварянето на нов коридор за бежанци. Навсякъде има проблем с трафиканти на хора. Влагаме допълнителни сили, за да попречим на подобна криминална дейност и да защитим гражданите. 

СнимкаМинистърът на отбраната Николай Ненчев е уверил своя колега от Македония, за правомощията, които имат военните в граничния район, а Зоран Йолевски определи ситуацията с бежанците, като "сериозна": 
- Присъствието на Българските въоръжени сили по границата, е само и единствено в помощ и услуга на МВР, с цел да опазим границата от навлизането на бежански поток и никакви други действия извън точно определените в инструкциите няма да извършваме;
- Договорихме се, да продължим интензивните си контакти, да разменяме информация по между си, с цел да се справим с това предизвикателство, което очакмаме, като не само нашите две страни, но и цяла Европа трябва да работи, за да бъде постигнато най-доброто решение.

Ще бъде засилено наблюдението и на границата ни с Гърция, заради изграждането на нови бежански лагери в близост до страната ни, увери вътрешният министър Румяна Бъчварова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44