Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Стара Загора за спасяването на парк "Бедечка"

Стотици граждани се събраха пред общината в Стара Загора на мирна проява за спасяването на парк "Бедечка" от застрояване. Младите хора излязоха със своите деца и с плакати "Долу ръцете от Бедечка" и "Кой разграби Бедечка", за да защитят 1500-те описани ценни дървета и над 150-те животни, които обитават парка. Природозащитниците говорят за сериозен конфликт на интереси, при вземането на решения през годините и очакват общината да ги ревизира в полза на обществения интерес.

Това е локалното ни усилие, да запазим парк "Бедечка", който дори не искат вече да го нарекат парк. Нещо, от което зависи въздуха на 200 хиляди човека и нещо, което трябва да се обсъди публично, да бъде прозрачно и всички да знаем, какво става. Всички тук сме "за" Бедечка и очакваме, че ще има ефект. Трябва да има начин, да се спре строителството. Не може всичко да стане бетон. Това намалява качеството на живот в града.

Протестиращите искат мораториум върху строителството в парка, докато се извършат необходимите проверки и питат, как така, един декар от бившите ниви, които сега са в регулация, е оценен за сто хиляди лева?

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44