Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Часът на Земята" - за по-добро бъдеще

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три месеца след конференцията за климата в Париж, в 170 държави ще бъде отбелязан „Часът на Земята“. Кампанията се провежда за десета поредна година. Тя стартира през 2007 година в австралийския град Сидни.

Днес, от 20:30 часа до 21:30 часа, ще угасне осветлението в значими сгради като Емпайър Стейт билдинг в Ню Йорк, Биг Бен в Лондон, Кремъл в Москва, както и фасадното осветление на редица сгради у нас, в знак на съпричастност към опазването на околната среда.

Традиционното място в София, където се отбелязва „Часът на Земята“, е градинката пред Народния театър, Очакваме там да дойдат хора с добро настроение, музикални инструменти, и всички задено да прекараме този час забавно, каза Иван Радев от българския офис на Световния фонд за дивата природа.

Повече от 90 общини у нас ще подкрепят инициативата.

В Плевен пък ще бъде угасено осветлението на панорамата "Плевенска епопея 1877". Ефектното външно осветление на Панорамата я прави видима на голямо разстояние, осветявайки през нощта символичния външен вид на сградата - четирите щика, опасващи конструкцията и трите хоризонтални обръча, символизиращи трите щурма за Плевен. За час, ще изгаснат и светлините на красивата архитектурна сграда на Община Плевен.

Към световната инициатива се включват и общините Хасково и Димитровград. От 20.30 до 21.30 часа ще бъде загасено уличното осветление на централния площад "България" пред сградата на общината в Димитровград. Гасят светлините и на монумента Света Богородица в Хасково, както и на обществените сгради.

Тази година кампанията приканва хората да използват социалните мрежи, за да се покаже чрез примери, как може да бъде намалено човешкото въздействие върху климата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44