Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България привлича руски туристи на изложение в Москва

2
Весело хоро привличаше към българския щанд на туристическото изложение в Москва
Снимка: Николай Кръстев

Министърът на туризма Николина Ангелкова участва в откриването днес в московската изложбена зала "Крокус" на най-голямото туристическо изложение в Русия. Страната ни тази година се представя с щанд на централно място. 

България е добре позната сред руснаците дестинация за отдих. Предварителни проучвания сочат активен интерес към нашите курорти и сериозно завишен ръст на планираните чартъри от Русия към Бургас и Варна.

Ето още какво добави министър Ангелкова:

По данни на руските туроператори към момента ранните записвания сочат 30% ръст, което е много положителна новина. Планираните чартъри от Русия към летище Бургас са със 128% ръст в сравнение с миналата година, а за Варна - с 87% ръст. Това са огромни цифри, зад които стои много труд и се надявам наистина това лято да имаме ръста, който очакваме.

През Юни ще бъде организиран туристически панаир за представяне на България в центъра на Москва. Това бе договорено на среща между министър Ангелкова, Олег Сафонов и Владимир Черников, ръководител на Департамента за национална политика, междурегионални връзки и туризъм на град Москва. Руската страна ще съдейства за осигуряване на централна локация в столицата, където на открито ще можем да представим възможностите за туризъм, които страната ни предлага. Данните за ръст в търсенето на България на руския туристически пазар бяха потвърдени и от Мая Ломидзе, председател на Асоциацията на руските туроператори, която също разговаря с министър Ангелкова. Според нея към момента се наблюдава 30% увеличение на ранните записвания за страната ни, а много туроператори, които до сега са работили на други пазари се пренасочват към нея. Към момента заявление за акредитация за работа с България са направили 30 нови туроператора.

СнимкаМинистър Ангелкова информира, че все по-голям интерес има и към специализирания телефон, който бе разкрит в началото на февруари за руския пазар. Запитванията по него до момента са ориентирани предимно към повече подробности за маршрути, цени на услуги, оферти за културно-познавателен туризъм и др. Руските клиенти проявяват все по-голям интерес не само към традиционните форми на масов туризъм – летен и зимен, но и към специализираните оферти – балнео, спа, фестивален, пешеходен, голф, гурме, еко-, селски туризъм и много други. 

Министър Ангелкова взе участие и в официалното откриване на борсата, а в рамките на изложението се организира и специален форум за представяне възможностите за туризъм в страната ни. Усилията в тази посока са активно подкрепени и от организаторите на изложението, като мониторите във всички зали на експо центъра показват кадри за България. Информация за страната ни се излъчва и по аудио системата на борсата. Щандът ни е и първото, което вижда всеки посетител, непосредствено след като влезе в експо центъра. Затова и гостите на форума бяха посрещани с хляб и сол от момчета и момичета облечени в автентични български носии. Танцьори от страната ни създаваха автентична атмосфера показваща народните ни танци от различните области у нас.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44