Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кардинал Паролин освети столичния католически храм "Успение Богородично"

| обновено на 20.03.16 в 19:01
Снимка: БГНЕС

Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин освети катедралния храм "Успение Богородично" на  Католическата апостолическа екзархия в София. Момче и момиче в народни носии посрещнаха с пита кардинал Паролин. Сред присъстващите на тържественото богослужение бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепрезидентът Маргарита Попова, кметът на София Йорданка Фандъкова  и вицепремиерът Меглена Кунева.

Това е църквата, в която аз съм кръстена и в която съм кръстила още две деца, две момиченца. Познавам поне три поколения назад епископите на тази църква. Имаме голям късмет цялата общност, които се черкуваме тук, с изключителни хора, заяви вицепремиерът Меглена Кунева, която е убедена, че напрежението в управляващата коалиция ще стихне:
Може би, когато малко повече се вслушваме в тези думи, които днеска звучаха в църквата. Разрешете ми да спра до тука. Аз много вярвам, че с добро и с отворено сърце нещата могат да се постигнат.

Молитвеният храм на католическата общност "Успение Богородично" е построен през 1924 година, но досега беше само благословен, а в последните години обновен. Представителите на българската католическа общност са щастливи, че за този важен момент присъства държавният секретар на Светия престол, който е най-младият духовник, на 61 години, който заема този отговорен пост, втори по ранг след папата. 

В основите на мраморната маса зад олтара бяха вградени мощите на убитите от комунистическия режим католически свещеници, обявени по-късно от католическата църква за светци - блаженият Евгени Босилков, Юсафет Шишков, Камен Дичев и Павел Джиджов, както и мощите на папа Ронкали, който преди да стане папа е живял и работил в България и толкова е обикнал българите, че е известен като българският папа. В храма ще бъдат вградени мощите и на друг голям приятел на България - папа Йоан Павел Втори.

Всички мощи имат своето значение и своята история, но за нас са ценни мощите на Папа Йоан 23-ти, който е живял тук и е служил в този храм. Днес светец на католическата църква. Монсеньор Ронкали, както го помнят хората от миналото. 10 години е живял в България, а също и от Йоан Павел Втори, който също е светец на католическата църква и при неговото посещение 2002 година, той беше в този храм, поясни епископ
Христо Пройков.

По-късно в неделя кардинал Паролин посети  манастира на монашеската общност на "Сестрите на Светата Евхаристия" в София, където вечерта  ще отслужи Света меса в католическата катедрала "Свети Йосиф".

Българската католическа общност ще използва случая, за да отправи специална покана за посещение и към светия отец.

В понеделник ще се състоят официалните срещи на държавния секретар на Ватикана с патриарх Неофит и със Светия синод на Българската православна църква, с министър-председателя Бойко Борисов, с президента Росен Плевнелиев и с главния мюфтия Мустафа Хаджи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44