Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Калфин: Необходимо е целите в декларацията за подкрепа на правителството да бъдат актуализирани

Г. Първанов: Министрите на отбраната и на здравеопазването трябва да напуснат постовете си

| обновено на 20.03.16 в 18:53
Снимка: БТА

Партия АБВ смята, че трябва да бъде преразгледана политическата декларация за подкрепа на правителството.

Необходимо е целите в нея да бъдат актуализирани, съобразно днешните проблеми, посочи вицепремиерът Ивайло Калфин във Велико Търново:
Преди година и половина не говорихме за бежанци, не говорихме за напрежение около границата ни, включително между Турция и Русия, не говорихме и за процесите в ЕС. Така че тези неща очевидно, че трябва да се отразят и в политиката, и в споразумението. 

Мисля, че това е нормална процедура - дали сме си срок до края на следващата седмица всеки, който иска да види нови приоритети, да помисли, да ги пребори и ще ги обсъдим. Няма драма в това нещо, допълни вицепремиерът, който продължава да смята, че е възможно издигането на единен кандидат на левицата за президент. 

Според лидера на АБВ Георги Първанов управляващата коалиция трябва да стане по-работеща, а министрите на отбраната и на здравеопазването да напуснат поста си. Първанов подчерта, че не сме имали по-слаб и вреден министър на войната в новата българска история:
Има министри, като в това число и особеност споменатият министър, които не само, че не са полезни, те откровено са вредни. Той излъчва сигнали, с които ние не си създаваме гаранции за военната сигурност, а по-скоро провокираме напрежение в отношенията с други държави. Да не говорим, че много от нещата говорят за хаос и за неизпълнение на поставените планове. Така че този министър, но  мисля че не само той, трябва да освободи поста, за да дойде на неговото място някой, който ще свърши малко по-добре работа. 


В здравеопазването имаме много тежки бележки и препоръки. Премиерът решава дали този или друг министър ще реализира новата политика, но очевидно министър Москов не се справя. Самата коалиция трябва да стане по-работеща – с това 2 плюс 2 очевидно нещата не се случват и че някои от политиките, като в това число и т.нар. "реформи", изостават. Такава промяна трябва да стане и на нейния фон е логично да се случат и кадровите промени. Нищо фатално няма в това, ако в едно правителство бъдат направени такива,  допълни Първанов.

Във Велико Търново Георги Първанов и Ивайло Калфин участваха в дискусия за националната сигурност, провела се в рамките на инициативата на АБВ "Президентски дебати 2016".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44