Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Насрала: "Хизбула" ще задържи бойците си в Сирия до разгрома на "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Групировката "Хизбула" ще задържи бойците си в Сирия до разгрома на "Ислямска държава" и местния клон на "Ал Кайда", заяви лидерът ѝ Хасан Насрала.

Пред телевизия "Ал Маядин" Насрала потвърди подкрепата си за президента Башар Асад и обвини Турция и Саудитска Арабия, че бламират усилията за политическо решение на конфликта между правителството и бунтовниците.

"Хизбула" е в Сирия, поне според публичните изявления, от 2013 година насам. Подкрепата на шиитската групировка, поддържана на свой ред от Иран, бе от ключово значение за военните успехи на Асад от последните месеци. Умерената опозиция, поддържана от Анкара и Рияд, изтеглянето ѝ е като едно от условията за трайно мирно споразумение.

Друго ключово условие оттеглянето на Асад, остана и снощи без отговор, след като представителят на сирийския президент на преговорите в Женева Башар ал Джафари, отхвърли призива на посредника от ООН Стафан де Мистура, да изясни възгледите на Дамаск за политическия преход в Сирия.

В самата Сирия вчера най-интензивни бяха боевете за контролирания от ИДИЛ град Палмира. По непотвърдени съобщения в тях са загинали 26 правителствени войници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44