Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва предлага на ЕС да потърсят възможност за общи действия в борбата с тероризма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия смята, че сега е времето, заедно с европейските ѝ партньори, да обединят усилията си в борбата против тероризма. Сергей Лавров и Франк-Валтер Щайнмайер, който освен германски външен министър в момента е и председателстващ ОССЕ, започнаха разговорите си в руската столица. Германският първи дипломат ще засегне темите, свързани с продължаващото изтегляне на руските военни от Сирия, преговорите в Женева между опозицията и режима в Дамаск, както и изпълнението на Минските мирни споразумения. 

Щайнмайер, в интервю часове преди да пристигне в Москва, обвърза изпълнението на Минското споразумение със свалянето на западните санкции спрямо Русия. Усилията ни, казва още Щайнмайер, трябва да бъдат ориентирани към по-бързото изпълнение на клаузите от споразумението

В същото време се очаква германският външен министър да обвърже изпълнението на Минското споразумение с освобождаването на украинския офицер Надежда Савченко, която вчера бе осъдена на 22 години, след като бе обявена за виновна за смъртта на двама руски журналисти през 2014 година в намиращата се под контрола на проруските сепаратисти Източна Украйна. 

Москва през следващите дни ще е в центъра на засилена дипломатическа активност, защото тази вечер в нея пристига и държавният секретар на САЩ Джон Кери. Не е изключено, макар че няма още официално потвърждение, Лавров да проведе обща среща с Щайнмайер и Кери, на която да бъдат обсъдени терористичните атаки в Брюксел, Сирия и Украйна, в контекста на случая Савченко. Щайнмайер ще бъде приет от руския премиер Дмитрий Медведев, а Кери от президента Владимир Путин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44