Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общопрактикуващите лекари готвят протест срещу начина за финансиране на работата им

Снимка: БГНЕС

Личните лекари ще протестират следващата седмица срещу абсурдния начин за финансиране на тяхната работа, който ощетява и пациентите, и медиците. Това съобщи заместник-председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Христо Димитров от Велико Търново.

НЗОК е планирала средства за профилактични прегледи за 37 процента от пълнолетните граждани, посочи доктор Димитров:

В същото време, продължаваме да сме задължени да извършим профилактични прегледи на всички български граждани. Който и да е мой пациент, ако дойде и не му направя такъв преглед, търпя санкция. В момента, в който го направя, Касата не го купува от мен, защото бюджетът не го позволява. В Бюджета за първична помощ за детско здравеопазване за тази година са предвидени 2 300 000 прегледа. За миналата година са били почти 867 000 прегледа. Смея да твърдя, за децата, които са в България, ние сме ги обхванали с профилактичните прегледи почти на сто процента. Тоест няма как да направим 3 пъти повече детски прегледи, но Касата е обявила, и то с министъра, че ще закупи 3 пъти повече прегледи. Ние нямаме деца! Това е начин да затворим едни пари, които да не бъдат усвоени в първичната помощ и да бъдат прелети, най-вероятно в лекарствата.

По думите на доктор Димитров, това са само малка част от проблемите, заради които ще протестират личните лекари. Той допълни, че в събота ще бъде решено на коя дата и под каква форма ще се проведе Националният протест и не изключи варианта общопрактикуващите лекари да спрат работа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44