Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Червенкондев: Цените на тока ще паднат при разплащане на НЕК с американските ТЕЦ

При разплащане на НЕК с американските централи от комплекса „Марица - изток“ ще се намалят цените на тока, изкупуван от ТЕЦ-овете. Ефектът ще бъде усетен от всички крайни потребители, каза председателят на Фонда „Сигурност на електроенергийната система“ Диан Червенкондев:

100 милиона лева ще бъдат по-малко дължими към таксата „Задължение към обществото“, които към настоящия момент ние плащаме и Фондът в момента компенсира. Всичко това ще рефлектира върху решението на КЕВР за оптимална и, надявам се, справедлива цена на енергията.

Червенкондев заяви в интервю за „Хоризонт“, че все още има производители на ток, които не внасят дължимите 5% от печалбите си във Фонд „Сигурност“, който превежда събраните пари на НЕК за покриване на разходите за изкупуване на тока по дългосрочните договори с някои производители:

Продължават да се обаждат и малки, и по-малки производители, които питат: "И ние ли трябва да плащаме?".

От събраните през миналата година 184 милиона лева, три пъти повече са били парите от зелените емисии, в сравнение с тези от производителите и вносителите на ток.

Интервюто с Д. Червенкондев можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44