Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери разговоря в Москва с Лавров и Путин

Кери: Наблюдаваме крехко, но ползотворно утихване на насилието в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Джон Кери, който от снощи е в руската столица, започна официалната част от програмата си. Първи негов събеседник е руският му домакин Сергей Лавров. Кери сподели виждането си за мирния процес в Сирия преди началото на срещата:

Не може да се отрече, че резултатът от работата ни е донесъл напредък. Наблюдаваме крехко, но ползотворно утихване на насилието  в Сирия. 

Кери се надява да научи лично от руския президент Владимир Путин оценката му за ставащото в Сирия и как Москва вижда развитието на мирния процес след напускането на по-голямата част от военните й.

Между Москва и Вашингтон има много разногласия, които се отразяват върху стратегическия диалог по между им. Според руското външно министерство серията от конфронтационни действия на САЩ по отношение на  украинската криза е нарушило много сътрудничеството им.

Москва е недоволна, че периодично в предизборната надпревара за президентските избори в САЩ се изкарва темата за "руската заплаха", което според нея не спомага за намаляване на напрежението.

След многото противоречиви сигнали дали ще има среща между намиращия се в Москва германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и държавния секретар на САЩ, тайната бе разбулена лично от Кери, който написа в туитър профила си, че се е видял със своя стар приятел.

И Кери, и Щайнмайер искат Русия да стане по-сговорчива по темата за изпълнението на Минското мирно споразумение 2 и решаването на случая с украинския офицер Надежда Савченко, която беше осъдена на 22 години преди дни за смъртта на двама руски журналисти в Донбас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44