Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санираните блокове в Благоевград ще бъдат изрисувани с портрети на исторически личности

Снимка: БГНЕС

Стилизирани портрети на исторически личности, свързани с освободителните борби в Пиринския край, ще бъдат изобразени на фасадните стени на санираните жилищни сгради в Благоевград.

Оригиналната идея е на общинската управа, а одобрението на хората е впечатляващо. Сред първите исторически личности са имената на Гоце Делчев, Даме Груев, генерал Ковачев, Тодор Александров. Живеещите в жилищните блокове, които предстои да бъдат санирани, също ще могат да дават свои предложения:

В момента 9 блока ще бъдат с това оформление, но идеята ни е за следващите около 120, които предстоят да бъдат санирани, да се допитаме до всеки от живущите в съответния блок съгласни ли са и имат ли други предложения. Трябва да има максимална прозрачност и одобрение, каза кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

Достоверността на образите и качеството на изпълнение са гарантирани, добави още той:

Портретите са стилизирани, графични, фотографиите са взети от Регионалния исторически музей, за да бъде така, както би трябвало да бъде.

Изобразяването на известни исторически личности върху санираните сгради в Благоевград е част от по-голям проект на общината, допълва кметът:

Това е част от това, което мислим да правим малко по-дългосрочно. Искаме да построим национален музей на Македоно-Одринското революционно движение. Това е естествената връзка.

Над 80% от многофамилните жилищни сгради в Благоевград ще бъдат санирани по националната програма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44