Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТЕРОР


Дойдох в Хавана, за да погреба последния остатък от Студената война.  Това обяви в Големия театър в столицата на Острова на свободата американският президент  Барак Обама. Няколко часа по-късно и на 6 000 километра далеч от Куба на международното летище и в метрото на Брюксел прогърмяха взривове…

Което идва да покаже, че Студената война може и да е приключила, но войната срещу цивилизацията – уви- не само не е погребана, а тепърва ще ескалира.

И на театъра на бойните действия ще ни противостоят орди от готови на всичко фанатици, незнаещи милост и пощада в ненависта си на всичко онова, което днес наричаме цивилизация…

В емблематичното  стихотворение на Константинос Кавафис „В очакване на варварите” варварите така и не идват. Просто тях ги няма. Но в днешния ни  свят варварите не просто ги има, не само са дошли, а и сами сме си ги отгледали.

Което за пореден път бе потвърдено от трагедията в Брюксел. Поредната. След Лондон, Мадрид и Париж…

И четиримата атентатори в лондонското метро са родени и израснали в Албиона, терористите от Париж са европейски граждани, а брюкселските им последователи са трето поколение белгийци...Който факт  само подкрепя грандиозния провал на идеята за мултикултурното общество, признат и от канцлера Мрекел.

Защото капсулираните общности на хора с различен от европейския мироглед за света на практика не се поддават нито на контрол, нито на интегриране. Те нямат това мислене и това виждане за света, което имаме ние. Тяхната идея е Халифат, преустройство на света под ислямистката доктрина.

А целта на атентаторите не е толкова да парализират европейски град или дори държава, а да принесат джихада в Европа.

В тази Европа, в която впрочем сме и ние, следователно сме и потенциална мишена.

Онзи ден  Държавна агенция „Национална сигурност” обяви публично, че  не разполага с конкретни и достоверни данни за пряка терористична заплаха по отношение на Република България и нейни задгранични представителства.

Честно казано, дали ДАНС има достоверни данни или не, няма особено значение. Защото когато имаше информация за пряка заплаха преди няколко години от израелските специални служби, включително данни за засечени телефонни разговори между Бургас и Ливан, атентатът на бургаското летище се случи.

А когато се затегнат рязко мерките за сигурност в западноевропейските държави, което рано или късно ще се случи, терористите ще се преместят там, където е по-безопасно за тях и им е по-лесно да го направят. Особено в така наричаната от експертите мека мишена. Една от тях това сме ние. Бъдете сигурни.

Какво очакваме, стълпени на площада?

Днес варварите ще пристигнат тук.

Защо това бездействие в народното събрание?

Защо народните избраници закони не създават?

Защото варварите ще пристигнат днес.

Какви закони да създават народните избраници?

Когато дойдат варварите, ще донесат закони.

Това е откъс от цитираното вече стихотворение на Кавафис. А идеалът на поета са Термопилите, които трябва да бъдат защитавани, даже и тогава, когато победата на злото е неизбежна.

Но колкото и да са могъщи варварите, колкото и да са бесни те, засега не успяват да нахлуят в душите ни поне...нали?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас представят изложбата „Порцеланови приказки“ на д-р Светлозар Пармаков

Бургаската Галерия „Ателие R“ кани на среща с д-р Светлозар Пармаков и неговите „Порцеланови приказки". Изложбата ще представи картини и икони от ръчно рисуван порцелан на  5 март, от 18:00 часа. Специално за откриването на изложбата, майсторът на порцелана ще демонстрира „на живо“ как се рисува върху сурова порцеланова плоча и как се раждат..

публикувано на 27.02.24 в 13:50

Разбира се, държавата и Господ са виновни

„Да не разстрелваме предварително „Напоителни системи“ призова в интервю за БНР служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Вярно, скъсаните диги са отговорност на предприятието, но пък за непочистените корита на реките отговарят общините. За безобразната сеч, която не позволява задържане на водата са виновни тези, които я..

публикувано на 07.09.22 в 17:00

Анушка вече е разляла олиото...*

Драстичен скок и в цената на олиото до 6 лева за литър предизвика масови проверки по магазини, складове и предприятия. Има спекула, категорична е властта.   Складовете са пълни, а цената се завишава изкуствено, обяви аграрният министър Иван Иванов. При първите 200 проверки е установена надценка от 3 лева или 100%, сложена от търговеца, уточни..

обновено на 12.03.22 в 10:42
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46