Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама: Борбата с "Ислямска държава" остава основен приоритет за националната сигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Мисията срещу "Ислямска държава"  остава основен приоритет на военните, разузнаването и националната сигурност, подчерта в седмичното си радиообръщение американският президент Барак Обама.

Президентът започна изказването си с отдаване почит към паметта на жертвите на терористичните атаки в Брюксел, сред които има и поне двама американски граждани. Той каза, че Белгия е близка приятелска страна и съюзник на Съединените щати, затова "когато става дума за приятелите ни, Америка се грижи за тях, особено, когато сме изправени пред бича на тероризма."
Държавният глава говори за напредъка в борбата срещу "Ислямска държава" като поясни, че въздушните удари са помогнали за отнемане на близо 40 процента от територията на екстремистите в Ирак.
В обръщението беше засегната и антимюсюлманската риторика в страната.  Президентът припомни, че най-важният партньор в момента е американо-мюсюлманската общност:
Затова ние трябва да отхвърлим всякакви опити за опетняване на американците-мюсюлмани и техният огромен принос към страната ни и начина ни на живот. Подобни опити противоречат на същината ни, на ценностите и историята ни.
Барак Обама каза още, че негативното говорене срещу исляма е непродуктивно и се използва от терористите, които по думите му, искат да изправят хората един срещу друг и така да имат причини да вербуват повече съмишленици за каузата си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44