Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се случаите на виртуално насилие сред учениците

Увеличават се случаите на насилие във виртуалното пространство сред учениците - алармират педагози и представители на различни институции, които се събраха на дискусия по проблема в Плевен. Те се обединиха около становището, че превенцията на насилието е свързана и с „нарушаване на мълчанието“ по темата. 

Как работят отделните институции и има ли адекватни общи действия, за да се чувстват децата защитени от насилие, дискутираха представители на община Плевен, МВР, Регионалният инспекторат, социални институции, педагози, представители на гражданското общество. Практиката на инспектора в Детска педагогическа стая Мариела Тодорова сочи, че в последно време са зачестили формите на насилие в интернет, където учениците смятат, че са анонимни: 
Отправят заплахи, обиди към свои съученици , успяват да настроят и други деца към потенциалната жертва на насилие. Обикновено установяваме извършителите, има и техническа възможност да се установи и ай пи адреса, от който е упражнявано насилието.

Сексуалното насилие в интернет е също тема на лекциите при работата с децата:
За съжаление има и много възрастни хора , които са в мрежите точно затова, за да се свържат с деца, понякога се стига и до физически срещи с децата. Затова ние разясняваме как да се предпазят, как да разпознаят насилника в интернет.И основно нашата работа е насочена към превенция, децата , учителите, които имат информация , имат съмнения дори, че едно дете е жертва на насилие, трябва да говорят, трябва да подадат сигнали.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44