Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Католическият свят посрещна Възкресение Христово

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Католическият свят днес празнува Великден. Във Ватикана папа Франциск отслужи нощното богослужение. На площад „Св. Петър” в Рим всяка година се провежда великденската литургия, а след нея - посланието на папата „Към града и към света”.

По време на нощното пасхално богослужение в базиликата „Св.Петър” в Рим, папа Франциск подчерта, че „светът жадува за надежда” и Църквата трябва да направи всичко възможно да я съживи и разпространи. Понятието „надежда”, уточни още той, е свързано с живота и любовта, залегнали в основата на Възкресението. Надеждата не е само в оптимизма или един психологически подход, a начин хората да не се затварят в себе си при наличието на трудности.

Папа Франциск не обърна внимание на световните трагедии, както направи през цялата Страстна седмица. Той катехизира 12 души, от които осем жени и четири мъже от различна националност. Най-много – шест - са от Албания, останалите са от Южна Корея, Италия, Камерун, Индия и Китай.

При слънчево и топло време на площад „Св. Петър” в Рим предстои посланието „Урби ет орби” (Към града и към света), което по традиция се произнася от папата. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44