Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск призова света към диалог, помирение и братска взаимопомощ

Папа Франциск произнася традиционното си великденско послание "Към града и към света"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В традиционната си великденска проповед "Към града и към света" на площад "Св. Петър" във Ватикана папа Франциск призова хората по света към диалог, помирение и братска взаимопомощ. Днес католиците и протестантите по света празнуват Възкресение Христово - Великден.

След като отбеляза, че светът е пълен с хора, които страдат телом и духом, Светият отец отправи думи на окуражаване към всички засегнати от многобройните войни и конфликти по света, като започна със скъпата Сирия. Призовавайки за мир и разбирателство, той спомена също Ирак, Йемен, Либия, израелско-палестинския конфликт, Украйна, Бурунди, Конго, Мозамбик, Южен Судан и т.н.

Осъждайки тероризма, папа Франциск каза: На великденския празник ние не забравяме жертвите на тероризма и им изразяваме нашето състрадание. Тероризмът, като израз на отчаяно насилие се стоварва върху невинни хора в различни части на света, както стана при неотдавнащните атентати в Белгия, Турция, Нигерия, Чад, Камерун, Кот д'Ивоар и Ирак.

Папа Франциск се изказа и против отхвърлянето на мигрантите и бежанците, призвавайки за състрадание към тях, както и за политическо решение на конфликтите и проблемите, от които бягат: Свещеното възкресение на Христос ни приканва да бъдем състрадателни и да не забравяме онези мъже и жени, поели на път в търсене на по-добро бъдеще, тези все по-многобройни потоци от мигранти и бежанци, с много деца сред тях. Те бягат от война, глад, бедност и социална несправедливост. Твърде често тези братя и сестри се срещат по пътя си със смъртта или с отхвърляне от тези, които биха могли да им предложат приют и помощ. Необходимо е да се разработват политики, способни да помогнат и да защититят жертвите на конфликти и други извънредни ситуции, преследваните по етнически или религиозни причини.

Папата завърши объщението си "Към града и към хората" с окуражаващи думи: Посланието на Исус помага на всеки от нас да продължи напред с повече кураж и надежда и да гради пътя към помирението с Бог и с братята ни, от което толкова се нуждаем.

В подобен дух бе и нощното пасхално богослужение на папата в базиликата "Св. Петър". Светият отец подчерта: Светът жадува за надежда. И църквата трябва да направи всичко възможно да я съживи и да я разпространи. Понятието "надежда", уточни главата на Римокатолическата църква, е свързано с живота и любовта, залегнали в основата на Възкресението.

Папа Франциск катехизира 12 души, от които 8 жени и 4 мъже. Най-много - 6 - са от Албания. Останалите са от Южна Корея, Италия, Камерун, Индия и Китай.

При слънчево и топло време тази сутрин във Ватикана се състоя и великденската меса.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44