Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският президент Путин разговаря с Ирина Бокова за освобождаването на Палмира от ИДИЛ

Снимка: БГНЕС

В хода на телефонен разговор руският президент Владимир Путин е съобщил на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за успешното завършване на операцията на сирийската армия и руските военнокосмически сили по освобождаването на "съкровищницата на световната култура – град Палмира", обявиха от Кремъл. Според пресслужбата на руския президент Ирина Бокова е подчертала, че освобождението на Палмира е от огромно значение за световната култура. Тя е казала, че ЮНЕСКО започва да работи по варианти за запазване и реставрация на останалите исторически паметници в древния град и че ще разчита на тясно взаимодействие с руския Ермитаж. В хода на разговора е била изразена надежда, че въпреки варварското разграбване на Палмира от терористите от ИДИЛ, с обединените усилия на международната общност се удава възможност да се възстанови това безценно достояние на човечеството.

От своя страна генералният директор на държавния музей Ермитаж Михаил Пиотровский е заявил, че ръководената от него културна институция ще направи всичко възможно за възстановяването на Палмира, защото измерението ѝ на световната културна карта е от изключително значение. По поръчение на Владимир Путин подразделение от сапьори от руския контингент в Сирия започва от днес да оказва максимално съдействие на сирийските правителствени части за разминирането на територията на античния град. Националният музей в Палмира е бил напълно разграбен от терористите от "Ислямска държава" за времето, в което те държаха под контрол града в североизточна Сирия.

Разговорът между Владимир Путин и Ирина Бокова, както съобщиха от Кремъл, се е провел по инициатива на руската страна. Путин проведе телефонен разговор и с президента на Сирия Башар Асад и го поздрави с освобождението на Палмира. Руският президент е информирал сирийския лидер за разговора си с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за възстановяването на Палмира и действията, които ще предприеме световната културна организация. Двамата са дали висока оценка на въоръжените сили и проведената от тях операция по освобождаването на древна Палмира от джихадистите, което може да се окаже ключово за борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия и Близкия изток.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44