Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„Шейсет милиона мигранти чакат край границата“, пише 24 ЧАСА.  „Европа може да приеме към 5 милиона мигранти изобщо, а не за година, за да се погрижи за тях. А отвън на границите й чакат още 60-90 милиона“, твърди пред вестника математикът професор Николай Витанов от Института по механика на БАН.
„Лихвите по срочните депозити паднаха под 1 процент“, съобщава ДУМА, цитирайки статистика на БНБ. Експерти очакват спадът в доходността по спестяванията на домакинствата да продължи, допълва вестникът.
„Близо половината общини в България пропускат да съберат една трета от начислените на жителите им данък сгради и такса смет“, пише КАПИТАЛ DAILY. „При големите областни градове всеки четвърти има същата слаба успеваемост, показва анализ на Министерството на финансите на събраното от общините през миналата година, предоставен на депутатите от бюджетната комисия. В групата на непотърсилите съществена част от приходите си попада и столицата, която по груби изчисления пропуска приход от над 100 милиона лева годишно“, отбелязва КАПИТАЛ DAILY.
„Разделянето на пакета за лечение, който плаща здравната каса, на основен и допълнителен ще влезе в сила отн 2017 година“, съобщава вестник СЕГА, като цитира министъра на здравеопазването Петър Москов. „Причина за отлагането е, че няма технологично време промяната да се случи тази година, баз да предизвика хаос“, обяснява вестникът.
„Оперират херния с парите за рак“, пише СТАНДАРТ във водещата си статия. Пари, предназначени за лечение на болни от рак, са били пренасочвани за операции на херния и далак. Чиновници от здравната каса и лекари са намалили с 60 процента средствата за клинични пътеки в онкологията, пише вестника, цитирайки здравния министър. „Става дума за лобизъм, който е прекратен“, уверява Петър Москов.
„Седемдесет хиляди луди бродят по улиците“, пише МОНИТОР В челното си заглавие. „Това е приблизителна цифра, тъй като у нас няма регистър на психично болните, нито някаква база данни, за да се знае със сигурност точният им брой. Психиатриите са препълнени, леглата свършиха, пише вестникът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44