Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени в САЩ: Фракингът предизвиква земетресения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Земетресенията, причинени от практиките по извличане на петрол и газ, заплашват седем милиона жители в централната част на Съединените щати, съобщава Геологическият топографски институт на САЩ в първата изработена карта на сеизмичните рискове, породени от човешка дейност.

Хидравличният фракинг е процес по инжектиране в дълбочина на огромни количества вода под налягане, примесена с химикали, което предизвиква пропукване и изтласкване на природен газ. Докладът на учените посочва, че именно този вид добиване на гориво предизвиква земетресения, които засягат около седем милиона американци в щатите Оклахома, Канзас, Тексас, Колорадо, Ню Мексико и Арканзас.

От документа става ясно, ‎че за изминалите шест години има увеличение в сеизмичната активност. В периода 1973 - 2008 година са отчетени средно по 20 земетресения с магнитуд над трета степен. Между 2008-а и 2015-а броят им се е покачил десетократно и годишно средно са били 318. Само през 2015-а са били регистрирани 1 010. 

СнимкаПредставители на енергийната индустрия, цитирани от "Ю Ес Ей тъдей", коментират, че според данни, с които разполагат, включително от Американския геоложки инспекторат, едва един процент от инжекционните кладенци могат потенциално да доведат слаби трусове в страната. Представителите поясняват, че ефектите от фракинга са комплексен проблем, повечето земетресения не са породени от човешка намеса и още, че учените са обединени около идеята за съществуване на възможност за справяне със страничните ефекти. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44