Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФБР е информирало Холандия за терористичната дейност на двамата братя-камикадзета Ел Бакрауи

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Управляващите в Белгия се заеха с нови закони за борба с тероризма, докато пропуските в сигурността след атентатите продължават да излизат наяве. ФБР е съобщило на Холандия данни за терористичната дейност на двамата белгийски братя-камикадзета Ел Бакрауи шест дни преди те да взривят бомби на летището и метрото в Брюксел. Това съобщи пред парламента в Хага холандският министър на правосъдието Арт ван дер Сар, цитиран от вестник "Соар".

Американското федерално бюро за разследване е влязло в пряка връзка с властите на Холандия, където от Турция е бил екстрадиран единият от братята. Засега няма обяснения дали информацията е споделена с белгийските власти и защо те не са арестували своите граждани. В Брюксел две парламентарни комисии се заеха с пакета антитерористични закони, който се бави с месеци и който беше обявен от правителството още след атентатите в Париж на 13-и ноември. Предвижда се 72 часа мярка за неотклонение, вместо сегашните 24, за заподозрени терористи, възможности за обиски по всяко време на денонощието, нова база данни с досиета на джихадистите и мерки срещу трафика на оръжие.

До момента няма нова информация за издирваните оцелели участници в атентатите. Няма яснота и дали утре летището в Брюксел ще заработи, след като днес се проведоха пробни тестове с над 800 служители на временния терминал. По последни данни ранените при бомбените атентати са  340, около 50 от тях са в тежко състояние. Самоличността на 28 от общо 35 загинали вече е установена. Жертвите са на възраст между 27 и 50 години, предимно белгийци, но също граждани на още 12 държави. Този петък ще бъдат първите две погребения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44