Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Пазарджик гледа делото за разпространение на радикален ислям

| обновено на 30.03.16 в 12:18
Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото срещу 14-те обвинени в разпространяване на идеите на „Ислямска държава“ с призиви към война. Заседанието протича при засилени мерки за сигурност.

И на това заседание религиозният водач Ахмед Муса Ахмед и поддръжниците му отказаха да станат при влизането на съдебния състав, с което демонстрираха неуважение към българското правосъдие.

В съдебната зала продължава прочитът на обемния обвинителен акт, според който хората на Ахмед активно са призовавали чрез социалните мрежи и проповеди към джихад.

Пред сградата на съда, на единия тротоар са се събрали поддръжниците на Ахмед Муса, а отсреща членове и симпатизанти на ВМРО. Последва и обмяна на реплики. Мнението на Ангел Джамбазки:

Така облечени хора не можете да видите дори и в квартали като "Скарбек", "Моленбек" или "Форет". Твърдим категорично, че това не е никакво религиозно чувство, а е съчетанието от циганската пресметливост и саудитско финансиране, което води до тези резултати. И когато се проповядва война, а Европа е във война в момента, никой не трябва да си затваря очите. Ние казваме следното нещо, ако има някаква опасност за България, а такава опасност, разбира се, има, едно от нейните географски разположения е циганският квартал в Пазарджик. Опасността е реална и тя е тук.

В първото заседание стана ясно, че Ахмед Муса е поддържал пряк контакт с терористичната клетка на организацията в Австрия и Германия, и е приютявал в квартал "Изток" доброволци от армията на "Ислямска държава", които са пътували от Турция към Сирия.

Към момента трима от подсъдимите са признали фактите, които са изложени в обвинителния акт. Доказателствата по делото, което продължава, са над 30 тома.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44