Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериозен инцидент с руски военен в Дагестан, за който се предполага, че отговорност е поела ИДИЛ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един руски военен е загинал от взрив в Кавказ в района на Махачкала. Това е станало, както съобщава руското вътрешно министерство, вследствие на взрив на един от специалните джипове на руските специални части, които са се придвижвали в района на Дагестан, намиращ се в размирния до преди 15 години федерален регион Кавказ. 

Руските власти твърдят, че извършителите на нападението са неизвестни, но всъщност неотдавна пред БНР в Москва един от високопоставените ръководители на руския антитерористичен комитет заяви, че членове на радикални ислямистки групировки, воюващи в Сирия, в чийто състав има кавказци, се връщат в Русия с цел подривна дейност. Техният път минава от контролираните от „Ислямска държава“ Сирия, през Египет и Турция и обратно към Кавказ и Дагестан.

Засега властите не дават подробности дали случилото се е дело на ИДИЛ, но по неофициална информация подобно нещо не се изключва. Преди дни медиите в Москва разпространиха информация, че 16 жени самоубийци са изпратени от радикални групировки в Турция, през различни европейски летища, в Русия, с цел извършване на атентати в големите градове на страната и в различни критични точки, свързани с енергийната й сигурност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44