Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От април всеки битов потребител може да смени доставчика си на ток

От април всеки битов потребител може да излезе на свободния пазар и да смени доставчика си на ток. Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ прие специална инструкция за начина и реда, по който това да става. Така процесът на преминаване към либерализирания пазар става практически възможен и за бита.

Според инструкцията на енергийния регулатор процесът на преминаване от регулирания към свободния пазар би трябвало да отнеме около месец.

Желанието си за смяна на доставчика потребителят трябва да посочи в електроразпределителното дружество, а документите могат да бъдат внесени, както от самия клиент, така и от упълномощен от него нов доставчик на ток. Ако вече излезлият на свободния пазар потребител реши, че сметките му за ток са се повишили или пък не е доволен от качеството на услугата, той отново може да се върне на регулирания пазар.

В инструкцията се уточнява, че това ще е възможно само за битови и стопански потребители, които ползват ток с ниско напрежение и нямат електромери за почасово отчитане на потреблението. Самият документ е качен на интернет страницата на енергийния регулатор. Публикувани са и необходимите формуляри, които потребителите трябва да попълнят, ако решат да сменят своят доставчик на ток.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44