Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгийските власти имат нови следи за издирвания трети участник в атентата на летището в Брюксел

Снимка: БГНЕС
Белгийските власти разполагат с нови следи за издирвания трети участник в бомбения атентат на летището в Брюксел.

Телата на всички 32-ма загинали при експлозиите вече са идентифицирани, обяви Федералната прокуратура. 17 са белгийци, 15 са граждани на други държави. 90 от ранените все още са в болница, а 49 са в интензивни отделения в тежко състояние. След като Файсал Шафу беше освободен от ареста поради липса на доказателства, че той е мъжът от кадрите на летището, облечен с шапка и шлифер, следствието работи по втора версия.

Според телевизия Ер Те Ел предполагаемият трети участник при атаката на летището е мъж на име Нахил Алхамед. Неговата снимка беше разпространена за издирване след обиск в една от тайните квартири на терористите в кв. "Скарбек" в деня на атентатите. Там бяха открити негови отпечатъци, заедно с тези на братята - камикадзе Ел Бакрауи. Знае се, че Хамед е дошъл от Сирия на европейска територия с фалшив сирийски паспорт и вероятно е минал с кораб, пълен с бежанци през гръцкия остров Лерос.

Според източници на Ер Те Ел същото корабче е превозило и други атентатори, участвали в атаката в Париж на 13 ноември. В един от компютрите на терористите, открит при обиска в същия апартамент, са намерени карти с планове за нападение срещу офиса на белгйския министър-председател Шарл Мишел и сградите на Сената и долната камара на парламента. Летището в Брюксел остава затворено и днес. Властите все още имат опасения за мерките за сигурност и не се наемат да обявят дата за подновяване на полетите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44