Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

36 пъти е била превишена нормата на сероводород в Бургас тази нощ

Снимка: БГНЕС

36 пъти е била превишена нормата на сероводород в Бургас тази нощ. Десетки сигнали от граждани за задушлива миризма са постъпили на дежурния телефон в Общината и Регионалната екоинспекция. Все още не е установен източникът на замърсяването.

Неприятната миризма е усетена в два часа през нощта в няколко комплекса на Бургас и в квартал "Долно Езерово", чийто жител – Величко Янков, разказа:

Почти постоянно обгазяване, ужасна миризма. Много често се събуждаме и с главоболие. Определено миризма като на нефтени фракции.

Екип на Регионалната екоинспекция по околната среда и водите е направил замерване. Резултатите обяви инж. Тонка Атанасова. В момента се търси причинителят на замърсяването:

36 пъти надвишаване над нормата за количества на сероводород, която норма е 0,0050 микрограма на кубичен метър, след това стойностите започват да спадат. В седем часа сутринта е измерена от станцията, която е в Долно Езерово. Стойността е паднала на три пъти над нормата. Пуснали сме питане до големия оператор "Лукойл", за да разберем, дали на територията е имало аварийни ситуации.

Община Бургас също реагира на сигналите, посочи Маринета Николова, началник на отдел "Екологични политики и програми":

По разпореждане на кмета мобилната станция на общината ще бъде позиционирана в Долно Езерово, за да се проследи качеството на въздуха.

От институциите уверяват, че заплаха за здравето на хората няма. Възможни са само алергични реакции.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44