Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

Вики Леандрос - "ApresToi"

Днес в рубриката "Незабравимите" музикалният ни редактор Лили Големинова ни е подготвила песента, която през 1972 г. носи на Люксембург победа в конкурса "Евровизия". Тя се нарича "ApresToi"  и е изпята от една гъркиня с много интересна история.

Известна като Вики Леандрос, истинското й име е Василики Папатанасиу, родена е на остров Корфу. Била е малка, когато баща й (също музикант - певец и композитор) заминава за Германия в стремежа си за по-сериозна кариера. Постепенно обаче фокусът на Лео Леандрос се измества към Вики, която показва впечатляващи музикални заложби. 16-годишна записва първия си сингъл, а две години по-късно е поканена (за първи, но не и последен път) да представи Люксембург на Евровизия. Тогава не печели, става четвърта, но песента  "L'amour est bleu" има изключителен успех.

Междувременно Вики Леандрос се изявява и като телевизионна водеща и става все по-популярна. Така се стига до 1972 и второто й участие (пак представлявайки Люксембург) на Евровизия и първото място с днешната незабравима песен. "ApresToi" е от онези победители в конкурса, които наистина се превръщат в хитове, Вики Леандрос я записва на 7 езика и дори във Великобритания стига до второ място в най-важните класации. Из цяла Европа, в Япония, в Канада песента е номер едно.

Кариерата на Вики Леандрос продължава в много посоки - записва песни на Микис Теодоракис, прави опити да завладее Америка, прибира се обратно в Европа, записва албум с дуети с известни изпълнители, сред които Демис Русос и Джони Холидей за юбилея на Обединените нации; дори става общински съветник и заместник-кмет на Пирея.

През 2006 Вики Леандрос е обявена за "жена на годината" в Гърция. Иначе повечето й успешни албуми са на немски език, включително и версия на немски на песента на Селин Дион от "Титаник". Има и своя звукозаписна компания и продължава да се занимава с музика и днес.

Но сега се "връщаме" в 1972 и слушаме как е пяла младата 23-годишна тогава Вики Леандрос - гръцкото момиче, което по-късно става баронеса фон Руфин.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.