Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По делото за проповядване на радикален ислям в Пазарджик беше разпитан основният свидетел

| обновено на 01.04.16 в 14:22
Снимка: БГНЕС

По делото за проповядване на радикален ислям беше разпитан основният свидетел – Моафак Ал Асад.

Повече от два часа продължи разпитът на сириеца с двойно гражданство Моафак ал Асад, който е и собственик на сградата на бившето имамско училище в Сърница. Той обяви, че знамената на "Ислямска държава", които бяха конфискувани от домовете на 14-те подсъдими, се ползват от още 62 групировки в арабския свят, които са противници на Башар ал Асад. Салафизмът е политическа идеология, основна политика в арабския свят и по-малко религия, това потвърди Моафак, след като съдията прочете показанията му от досъдебното разследване. Адвокат Красимир Ялдъров коментира:

Ще ви кажа нещо, което, като го публикувате, да не стане дипломатическо усложнение. Има една държава много известна, съюзник на една друга много голяма държава, в която това учение е държавно, да го нарека, официално призната религия, традиционно. Е, какво правим? Имаме дипломатически отношения. Много държави търгуват с тази държава, тя пък праща свои войски да умиротворява райони заедно с една друга велика сила. Е, какво, така ли ще ги делим нещата. Дайте да осъдим тези хора, а пък иначе в голямата политика може всичко да става и там няма пречки кой е салафист, кой е протестант, кой е лютеранин.

Делото продължава с разпити на други свидетели.

На предишното заседание държавното обвинение представи заключението на разследването, според което подсъдимите са разпространявали идеите на терористичната организация "Ислямска държава" за джихад. Ахмед е поддържал връзки с терористични бази в Австрия и Германия и е подпомагал бойци на ИДИЛ при пътуването им към Сирия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44