Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: ЕС да не превръща в плашило руско-сръбския център в Ниш

Сергей Лавров (вдясно) и Ивица Дачич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров призова ЕС да не превръща руско-сръбския хуманитарен център в Ниш в "плашило". Лавров разговаря днес с гостуващия в Москва сръбски вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич. Гостът увери, че Сърбия няма намерение да става член на НАТО.

Двамата външни министри обсъдиха внимателно по време на срещата си въпроса за руско-сръбския хуманитарен център в Югоизточна Сърбия, намиращ се на 120 км от българската граница. Руският първи дипломат отбеляза, че центъра в Ниш извършва активна работа, свързана с разминирането и ликвидирането на мини и бомби, останали от бомбардировките над бивша Югославия през 1999 г.

Лавров отбеляза, че във връзка със спекулациите за  центъра в Ниш многократно са били отправяни покани към ЕС и САЩ да го посетят, но поканите са били отклонявани. Това показвало, че обвиненията за някакво двойно предназначение са лъжливи и неверни.

Не ми се иска партньорите ни от ЕС да твърдят, че едва ли не този център е  „наводнен“ от руски шпиони и да създават напрежение между Москва и Белград, отбеляза Лавров. Той определи като нечистоплътни опитите от страна на Брюксел да пречи на сътрудничеството в хуманитарната област и в развитието на центъра в Ниш.  

От своя страна и сръбския вицепремиер и външен министър Дачич определи приказките, че центъра в Ниш се издига шпионски център като глупости и лъжа.  Той заяви, че центърът има единствено и само хуманитарна насоченост и всеки друг коментар води до политизация по темата.

Ивица Дачич обяви също, че Белград няма амбиции да се присъединява към НАТО и ще продължава да води политика на военен неутралитет. 

Сапьори от центъра в Ниш в най-скоро време ще бъдат поканени да вземат участие в разминирането на сирийския древен град Палмира. Предстои Русия и Сърбия да завършат преговорите за доставка на руско въоръжение за западната ни съседка, стана ясно от разговорите между руския министър на отбраната Сергей Шойгу и сръбският външен министър Ивица Дачич.  В  края на април в Москва се очаква на посещение да пристигне и новият сръбски министър на отбраната Зоран Джорджевич.

През последната половин година между Белград и Москва се наблюдава засилена обмяна на високопоставени посещения на ниво премиери, а преди няколко седмици в руската столица бе и президентът на Сърбия Томислав Николич, които разговаря в Кремъл с руският си домакин Владимир Путин.  Александър Вучич бе през октомври м.г  в Москва, а в най-скоро време се очаква в Белград на посещение да пристигне руският му колега Дмитрий Медведев.  Руският външен министър Сергей Лавров, заяви че Москва ще настоява за закриването на Трибунала за военните престъпления в бивша Югославия. Според него има много примери, че той е политизиран.  

От своя страна сръбският вицепремиер и външен министър Ивица Дачич определи Трибунала като „антисръбски“ и допълни, че подкрепя Русия за необходимостта от затварянето му в най-скоро време.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44