Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безпрецедентна глоба за "Лукойл" заради обгазяването на Бургас със сероводород

Снимка: БГНЕС

Рафинерията на "Лукойл" в Бургас ще бъде глобена с 250 хиляди лева заради обгазяването на града в нощта срещу 31-ви март. Размерът на санкцията на "Лукойл Нефтохим Бургас" е безпрецедентен до момента. Тежестта на нарушението изисква строга глоба. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева:

Операторът "Лукойл Нефтохим Бургас" е допуснал нарушение на законодателството. Не се е съобразил с изискванията на комплексното разрешително, което има. Подготвя се актът. Ще бъде наложена по-строга санкция в размер на 250 000 лева. Превишаването на тази норма не носи рискове за здравето на хората.

Пускането в експлоатация на новата инсталация "газова сяра" в рафинерията е довело до замърсяването на въздуха на Бургас със сероводород 36 пъти над допустимото, обяви директорът на Регионалната екоинспекция инженер Тонка Атанасова:

При пускането на инсталацията са повишени температурите в термичния и каталитичен реактор на първи поток на инсталацията. Оттам е налице непълна утилизация на киселинния газ, който съдържа сероводород. Това е наложило част от този поток, част от сероводорода е подаден за изгаряне на факел. Това, разбира се, е било и предпоставката да нямаме по-големи превишения на този показател сяроводород.

При втората проверка днес при над 90% натоварване на инсталацията не е отчетено замърсяване. В позиция от рафинерията уточняват, че пълното безветрие може да е довело до локалното влошаване на качеството на въздуха и че са предприети всички необходими мерки за ограничаване на отрицателното въздействие. От 2012 година това е най-сериозното обгазяване на въздуха в града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44