Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски дни на занаятите в Габрово, Елена и Тетевен

Снимка: Катя Чорова

Габрово, Тетевен и Елена са градовете, в които днес и утре се провеждат Европейските дни на художествените занаяти. Инициативата е подета от Франция, преди десет години, след което в нея се включват Испания, Белгия и други държави, сред които и България. Целта е да се популяризират изкуствата и занаятите, да се осигури приемственост и да се насърчи общественият интерес към тях. 

Мотото тази година е "С респект към бъдещето". Празникът в Елена ще е в архитектурно-историческия комплекс "Даскалоливницата".  Даниела Димитрова от общинската администрация на града разказва:
Всеки ще може да се докосне до традициите. Някои от тях са привнесени от чужбина, както плетенето и флористиката ще ви покаже една рускиня. В момента живее в Елена. Имаме и традиционните техники грънчарство, което е много застъпено тук от господин Валентин Димитров, който се занимава с графито-керамика. Това е една доста стара техника от XII-ти и XIV-ти век. Дърворезбата също е много интересна.

В Етнографския музей на открито "Етъра" и в Архитектурния резерват Боженци също ще има демонстрации на приложни изкуства и обучения в занаяти. На импровизирана седянка майсторки на приложни изкуства ще плетат на една кука, ще изработват бижута и ще покажат как съдовете могат да се преобразят с апликации от хартия. Програмата включва и презентация на първия анимационен сериал, базиран на българския фолклор "Златната ябълка". Старото школо в архитектурния резерват Боженци и в двата почивни дни ще е отворено за демонстрации, ателиета и базар на плетива, дърворезба и плъсти. 

Утре в "Етъра" уменията си ще демонстрират иконописци. Ще се проведат обучения по басмаджийство, изработване на свещи и дърворезба. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44