Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сражения между Армения и Азербайджан избухнаха в Нагорни Карабах

| обновено на 02.04.16 в 16:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В оспорвания между Армения и Азербайджан район Нагорни Карабах избухнаха сражения. Едно дете загина, а други две бяха ранени при ракетен обстрел в населени места. Руските министри на отбраната и на външните работи Сергей Шойгу и Сергей Лавров проведоха телефонни разговори с колегите си от Армения и Азербайджан. Руският президент Владимир Путин призова и двете страни  към въздържание.

Според информациите азербайджанската армия е използвала ракетни системи "Град" при обстрела на мирни райони в непризнатата република.  Армения потвърди за сблъсъка, а от министерство на отбраната в Ереван  заявиха, че арменските въоръжени сили са преминали към контранастъпление в няколко от конфликтни зони в региона. От ведомството обясниха, че азерски войници са се опитали да завземат стратегически позиции с използването на танкове, артилерия и авиация, но са били изтласкани.

Президентът на Армения Серж Серкисян свика извънредно заседание на съвета за сигурност на страна. Според арменското министерство на отбраната диверсионна група на азербайджанската армия е била унищожена на територията на непризнатата република Нагорни Карабах.

Ведомството твърди, че е получило информацията от карабахското министерство на отбраната и според нея азербайджанската група се е намирала край селището Левонарх. Москва, която е част от Минската група към ОССЕ, следи много внимателно случващото се в района на Карабах.

 Руските министри на отбраната и външните работи Сергей Шойгу и Сергей Лавров се включиха активно в умиротворяването на ситуацията и проведоха спешни телефонни разговори с колегите си от Армения и Азербайджан във връзка с изострянето на карабахския конфликт.

В рамките на разговора те подчертаха необходимостта за неотложни мерки за стабилизирането на ситуацията в конфликтната зона.  В същото време и президентът на Русия Владимир Путин чрез своя говорител Дмитрий Песков изрази загриженост от ставащото се и призова двете страни към въздържане от по-нататъшно развитие на кризисната ситуация. 

Азербайджан твърди, че Армения е виновна за есклацията на напрежението с Нагорни Карабах. Според говорителя на министерството на отбраната на Азербайджан не местното население, а арменското напуска зоната на несъприкосновение. Медиите в Ереван и Баку съобщават информации, свързани със загинали хора,между които има и деца, военни и един боен хеликоптер в започналите сутринта сражения в района на Нагорни Карабах.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44