Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на квартал "Долно Езерово” в Бургас подготвят протести заради замърсяване на въздуха

Снимка: БГНЕС

Жителите на бургаския квартал "Долно Езерово” подготвят протести. Причината е замърсяването на въздуха от последните дни, каза Антоанета Манолова - директор на Центъра за административни услуги в квартала. Хората ще учредят сдружение и ще предявят граждански иск към нефтената рафинерия:

Последното замърсяване вече беше пределът. По принцип те и самите хора казват, че винаги усещане за миризма има в ранните часове, по-скоро между 2 и 5 сутринта.Особено пък през лятото сме крайно недоволни, защото масово има вече онкологични забоявания, има и бронхиални астми доста. Изразиха недоволство и за рекултивацията на утайниците. Държавата пое ангажимент. Много пъти "Лукойл" се управдаваха с утайниците, че понякога миризмата идва и от там.
 
Наложената санкция от 250 хиляди лева не удовлетворява местните жители. Въпреки дългогодишните проблеми с качеството на въздуха, те се организират за първи път. Според Манолова хората са разстроени основно от загубата на няколко младежи, починали през последните месеци от онкологични заболявания.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44