Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойните действия в Нагорни Карабах продължават

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Противоречива е информацията за обстановката в Нагорни Карабах, където изглежда бойните действия между азербейджанската и арменската армия продължават ден след сблъсъците, при които загинаха над 30 души. Министерството на отбраната на Армения обяви, че азербайджанската страна е възобновила тази сутрин артилерийския обстрел по позициите на Армията за отбрана на Нагорни Карабах. Министерството на отбраната на Азербайджан пък съобщи, че през нощта цялата линия на контакт с Нагорни Карабах е била обстрелвана от арменски части, но жертви няма.

Съединените щати и Иран се присъединиха към призивите от чужбина за прекратяване на насилието. Американският държавен секретар Джон Кери предупреди, че военно решение на конфликта е невъзможно, и прикани азербайджанската и арменската страна да преговарят с посредничеството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Властите в Баку обявиха, че президентът и премиерът на Турция - Ердоган и Давутоглу са телефонирали на президента на Азербейджан Илхам Алиев, за да изкажат подкрепата си за страната.

От своя страна Русия започна интензивно посредничество между Армения и Азербейджан, за да спре въоръжените сблъсъци.

Конфликтът в Нагорни Карабах датира още от разпадането на Съветския съюз. Той ескалира в началото на 90-те години на миналия век, след като парламентът на областта, населена предимно с арменци, гласува за отцепване от Азербайджан и присъединяване към Армения. Бойните действия струваха над 30 хиляди жертви и милион бежанци. Продължителните преговори между Баку и Ереван спряха окончателно през 2009 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44