Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Азербайджан ще поднови настъплението при провокация от Армения

Млади жители на Степанакерт, столицата на Нагорни Карабах, се записват в отрядите за самоотрбана
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Азербайджан е взел решение за едностранно спиране на ответните действия в района на Нагорни Карабах. Това се казва в съобщение на министерството на отбраната на страната. В него се посочва, че спирането е резултат на настоятелните искания на международните организации и на политиката на страната. В текста обаче се казва също, че в случай на продължаване на провокациите от страна на Армения и обстрела на населените места, армията ще поднови настъплението с всички средства, с които разполага. 

Малко преди да стане факт изявлението на Баку военните части на непризнатата република Нагорни Карабах, както съобщи министерството и на отбраната, са успели да си върнат контрола върху стратегическата височина в южната част на фронтовата линия в района на Джабраил в подстъпите към град Горадиз. Военните от Нагорни Карабах съобщиха, че са успели да спрат настъплението на азербайджанската армия, както и да я накарат да се върне на своя територия. През последните часове Нагорни Карабах е унищожил два танка на азербайджанските военни части и няколко бронетранспортьори.

Все още остават противоречиви сведенията за загубите от двете страни в конфликта, но президентът на Армения Серж Саркисян след извънредното заседание на съвета за сигурност, което проведе снощи обяви, че Ереван е загубил 18 свои военни, а  35  са били ранени.

Ръководителят на ОДКБ (Организацията за колективна сигурност, чийто членове са Русия и Армения) Николай Бордюжа, заяви че Ереван не е поискал помощ, по силата на което може да бъде задействана клаузата за подкрепа в конфликта.

Анкара вече даде подкрепата си за Баку в конфликта със Степанакерт, столица на Нагорни Карабах.  Министерството на външните работи на Турция осъди Армения за артилерийския обстрел на азербайджанска територия и я обвини в агресивно поведение.
Министрите на отбраната на двете страни - Закир Гасанов и Исмет Ялмъз, обсъдиха по телефона кризата. Турция още веднъж подчерта, че Азербайджан заема правилна позиция и изрази подкрепата си, съобщава пресслужбата на военното ведомство в Баку.

Властите в Нагорни Карабах спекулират, че Турция може да е свързана с изострянето на ситуацията в Нагорни Карабах. Ние винаги сме заявявали, че подобно поведение на Азербайджан не може да е само негова инициатива, заяви Давид Бабаян, говорител на лидера на непризнатата република. Най-вероятно те имат подкрепата на определени сили и в частност на Турция, добави той.

Анкара и Баку имат военно сътрудничество още от 1992 г., когато се споразумяха за обучение на кадри предимно от граничната охрана. Но през 2010 г. те създадоха официално стратегическо партньорство, включващо и обещания за взаимна военна помощ в случай на голям конфликт. След това Турция увеличи военните си доставки за Азербайджан и двете страни започнаха съвместно производство на артилерийски установки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44