Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТЕЦ "Бобов дол" заменя с отпадъци 0,5% от въглищата

От 1 май ТЕЦ "Бобов дол" ще започне използване на отпадъци като гориво – централата получила разрешение да разшири производството си, като включва и алтративно гориво от неопасни отпадъци. За гориво ще се използват отпадъци, които нямат никакво вредно въздействие за въздуха и отделяне на вредни емисии.

Отпадъците ще заместят 0,5% от използваните от централата въглища. При нормално натоварване на мощностите, при включване на два от трите и блока, централата гори около 250 тона въглища на час, или по около 5000 тона за денонощие, казаха специалисти. Едва 96 тона на денонощие в пещите на централата занапред, или около 30 000 тона годишно, ще са отпадъци. Предварителното им третиране ще става на новообособена площадка в близост до открития склад за въглища на ТЕЦ-а. Ще се изгарят отпадъци от шивашката, обувната и дървопреработвателна промишленост, които са напълно безвредни.

По думите на инж. Христов така ТЕЦ-ът ще помага на общините, където има голямо натрупване на отпадъци, а и централата ще си помага сама, като ще използва алтернативно гориво. Наскоро той посетил завода за преработка на отпадъци в София и е впечатлен от въведената технология в комплекса.

На първо време необходимият алтеративен ресурс – гориво за ТЕЦ-а – ще се кара от столицата. Не трябва да се мисли обаче, че камионите с отпадъци от Дупница например, която отстои на 5-6 километра, ще се пренасочват към ТЕЦ "Бобов дол", а не към градското сметище. Системата за третиране на отпадъците, преди да бъдат използвани в пещите на централата, е друга, отбеляза инж. Христов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44