Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайни документи разкриват финансовия рай на влиятелни личности

| обновено на 04.04.16 в 09:16
Снимка: БГНЕС

Изтичане на 11,5 милиона документи от адвокатска фирма в Панама разкрива как богатите и влиятелни хора, включително руският президент Владимир Путин, укриват парите си, предаде ДПА, позовавайки се на вестник "Зюддойче цайтунг". Според публикацията "Мосак Фонсека" – една от най-потайните офшорни юридически фирми, в продължение на десетилетия е помагала при пълна безнаказаност на клиентите си да перат пари и да не плащат данъци.

Изтеклите данни, наречени "Панамски документи", свързват сегашни и бивши лидери, включително многогодишния управник на Египет Хосни Мубарак и сирийския президент Башар Асад, с незаконни финансови транзакции. Германският вестник е показал документите на Международния консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон и на много водещи медии. Консорциумът на журналистите, организация с идеална цел, базирана във Вашингтон, съобщи, че ще публикува, в началото на идния месец, пълния списък с компаниите и хората, които се свързват с разследването на изтеклите документи. 

В списъците фигурират освен десетки настоящи и бивши световни политици, бизнесмени, престъпници, знаменитости, спортни звезди. 
Уникалното разследване е на почти 400 журналисти от около 80 държави. От българска страна единствена в екипа е Алексения Димитрова, която обясни пред "Хоризонт":
За съжаление аз се включих съвсем скоро в това разследване, което колегите по света правят повече от година. Моята първоначална насоченост беше да видя дали има известни имена от български политици сред акционерите на тези фирми и до този момент не откривам такива. Не намирам имена на хора, които са в забранителни списъци, на забранителни списъци, примерно да се върши бизнес с тях заради това, че са заподозрени или разследвани за тероризъм, не намирам такива. Както каза една моя колежка, която е един от редакторите на това разследване, обемът на документите е такъв, че ако започне човек да чете сега, ще свърши след 26 години.

"24 часа" съобщава, че поне 50 компании, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78 акционери от България са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските Виржински острови. Още поне 100 са били директори, пълномощници, адвокати, или ликвидатори. Сред тях имало и чужденци, които живеят или притежават паспорти в България, както и българи, които живеят в чужбина. 

От панамската фирма отричат да са извършвали незаконна дейност и твърдят, че са жертва на международна кампания срещу личната неприкосновеност. Президентът на Панама Хуан Карлос Варела заяви, че неговото правителство ще сътрудничи "енергично" на всяко разследване. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Мигел Ариас Канете

ЕК не откри конфликт на интереси при испанския комисар по енергетиката заради "Досиетата от Панама"

Европейската комисия (ЕК) не е установила конфликт на интереси, свързан с испанския комисар по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете и с т.нар. " Досиета от Панама ". От институцията реагираха на разкритията от международния консорциум за..

публикувано на 04.04.16 в 15:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44