Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сапарева баня търси 8 млн. лева за емблематичния си гейзер

Снимка: Венета Николова

Около 8 милиона лева са необходими за допълнителни сондажи и денонощно наблюдение на минералния гейзер в центъра на Сапарева баня, който от няколко дни е с намалено налягане. Общински съветници предлагат емблемата на туристическото селище да се пуска само в събота и неделя, когато има най-много туристи и посетители, за да се запази атракцията за по-дълго време. 

Водата в гейзера на Сапарева баня с температура 103 градуса изригва на всеки 10-15 секунди. През пролетта обаче налягането спада, а в определени часове на денонощието  изпуска само пара, каза кметът на града Калин Гелев. Според него състоянието на извора налага да се направи прецизно измерване, денонощно проследяване на дебита и допълнителни сондажи. 

Общината е изпратила писма с искане за съдействие до Министерството на околната среда и водите, но засега няма отговор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44