Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

Ален Барие и Ноел Кордие - "Tu T'en vas"

Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме една от най-успешните във Франция (а и в цяла Европа) песни за 1975 година. Тя (както много други успешни френски песни) е дует. Нарича се "Tu T'en vas" и събира двама изпълнители, които (поотделно) са представяли Франция на конкурса "Евровизия" - Ален Барие още през 1963 с "Elle était si jolie ("Тя беше толкова красива") и Ноел Кордие, която става трета през 1967 на конкурса във Виена.

През 1975 пътищата им се пресичат и те записват песента, която оглавява всички френски класации и се пуска непрестанно по радиостанциите в цяла Европа. Малко факти за певците - Ален Барие е роден през 1935 (тази година ще навърши 81), неговият стил не пеене и музициране е изцяло базиран върху традиционния френски "шансон", без да се увлича по "йе-йе" манията на 60-те. След участието в "Евровизия" записва албума си "Mavie" (Моят живот) и заглавната песен се превръща в голям хит.

Междувременно играе с успех във френския филм "Без паника", където партнира на Пиер Брасьор. Своенравен и много взискателен, Ален Барие е в непрестанен конфликт със звукозаписните си компании и поради това в един момент решава да основе своя собствена. Жени се в годината на излизане на дуета, който ще слушаме днес. След няколко години (поради данъчни недоразумения) заминава с цялото си семейство за САЩ, където се установява за няколко години.

Ноел Кордие е истинска парижанка,  участва в редица рок-опери през 70-те, издава и няколко сингъла, които се радват на популярност във Франция и в канадската провинция Квебек.

Но никоя от тях не може да се сравни с дуета с Ален Барие - "Tu T'en vas".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.