Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белоглав лешояд се излюпи в Котел за първи път от 45 години насам

Малко на белоглав лешояд се излюпи в Котел за първи път от 45 години насам. Това съобщиха от природозащитната федерация "Зелени Балкани“.

От формираните в Котленската планина над 8 двойки, 6 са снесли яйца и вчера е забелязано първото излюпено малко лешоядче, съобщиха от "Зелени Балкани". Това е първото бебе на белоглави лешояди от новото им заселване в източна Стара планина и първото ново поколение от изчезналия от 1971 година насам вид. Работата по връщане на белоглавия лешояд в Котленския балкан започва преди 10 години, когато той бе изчезнал в голяма част от страната. Миналата година за пръв път излита излюпен във Врачанския балкан малък лешояд. Целта на проекта "Нов живот за лешоядите" е възстановяване и на черния лешояд, за който присъствието на по-адаптивния белоглад е много важно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44