Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите организират протест пред НС заради започналите съкращения в "София БТ"

Снимка: БГНЕС
Синдикатите организират протест пред Народното събрание заради започналите съкращения в софийската фабрика на "Булгартабак".  Протестът ще се състои по време на изслушването от парламентарната икономическа комисия на доклада на Агенцията за приватизация за проверката по спазване на приватизационния договор. Изслушването е провокирано от спирането на "София БТ" и освобождаването на стотици служители, обяснено от ръководството на холдинга с медийна атака, принудила го да се откаже от износа за близкоизточния пазар.

От "Булгартабак" информираха, че дружеството "София БТ"  е предложило на 312 от своите работници прекратяване на трудови договори срещу обезщетение.

Навсякъде се твърди, че ще вземеме по 30-35 000 лева. Това е само прах в очите на хората. Звучи много нереално, това че изведнъж нямаме поръчки, защото ние до последния ден работихме на седемдневен режим, без прекъсване, на три смени. И изведнъж, от следващия ден, поръчките изчезнаха, обясняват работниците.

Междувременно "Булгартабак холдинг" разпространи позиция, в която обяви, че противно на медийните спекулации, основните производствени мощности, не са изнесени, а се намират и към момента на територията на фабриката, а временното преустановяване на дейността на "София БТ" не представлява нарушение на приватизационния договор.

Работниците потвърждават, че техниката е налице, но не приемат провалянето на договорите за  тютюневите пазари.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44