Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пернишка фирма разработи зарядна станция за електробуси

Снимка: БГНЕС

Българската индустрия за електрическа мобилност има огромни шансове, а пернишка фирма показа, че е конкурентна на водещата страна в тази област - Китай. В това е убеден Неделчо Деветаков, управител на микропредприятие за производство на зарядни устройства за електрически транспортни средства, който е част от екипа, получил голямата награда "Кубратов меч" на Браншовата организация за електромобилност. Разработката - специализирана зарядна станция за зареждане на електробуси с ултракондензатори до момента няма аналог в света. Тя е три пъти по-малка и десет пъти по-евтина от произвежданите подобни устройства в Китай, а времето за презареждане на превозното средство е между 7 и 9 минути:

Факт е, че нашето устройство замества едно китайско, което е три пъти по-голямо, да не кажа и повече, и над десет пъти по-скъпо.

Електромобилният транспорт набира все повече привърженици в България, но изграждането на подходящата инфраструктура, която да го обезпечи, изостава:

Сега е моментът нещата да се развият. Не говоря само за електробусите. Говоря за електромобилите, защото в България започват да навлизат и пречката е, че няма станции за бърз заряд. Ние можем да я направим. Дефакто има хора с пари, има хора инициативни, които биха си вложили парите в нещо, което си струва.

Ако бъде провокиран инвеститорски интерес, зарядните станции могат да бъдат монтирани на бензиностанциите и това в никакъв случай няма да е във вреда на основния им икономически интерес, убеден е Неделчо Деветаков:

Защото по този начин вдигат първо реномето. Второ това е бъдещето.

С новото българско изобретение голяма част от градския транспорт бързо може да се превърне в екологичен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44