Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бокова призова за промяна на учебните програми за превенция на радикализацията сред младите

Снимка: архив

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова обсъди в Брюксел с председателите на Европейската комисия и Европейския парламент законодателни мерки срещу трафика на културни ценности от "Ислямска държава". В интервю за БНР след срещите си с Жан-Клод Юнкер и Мартин Шулц в белгийската столица Бокова призова за промяна на образователните програми за превенция на радикализацията сред младите:

Другата тема, за която разговаряхме и с двамата, разбира се, беше за екстремизма и това, за което ние пледираме днес и което ние сме лансирали в ООН -  едно гражданско образование, което формира една ценностна система. Много е важно да се познават и точните науки, и всичко, но това не бива да става за сметка на ценностната ориентация. Ние трябва да знаем какви граждани излизат от училищата. Не само хора, които знаят да пишат и да четат, не само да имат някаква компетенция, някаква професионална ориентация, но да имат една правилна ценностна система, за да бъдат граждани на своите общества. Това в момента е в дефицит и това ние, ЮНЕСКО, искаме да възстановим и да работим с много правителства да бъде въведено в учебните системи.

Цялото интервю с Ирина Бокова ще бъде излъчено в предаването на програма Хоризонт "Преди всички".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44