Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава драмата в парламента с реформите в МВР

| обновено на 07.04.16 в 13:06
Снимка: БГНЕС

Продължават коментарите, след като вчера вътрешната парламентарна комисия не прие промените в Закона за МВР.

Законопроектът трябва да бъде оттеглен, заяви депутатът от БСП Красимир Янков. По думите му, реформата в момента е абсурдна.

Нужни са ясни ангажименти от страна на управляващите за опазване живота и сигурността на гражданите, заяви Янков:

Бъчварова като министър на вътрешните работи обяви, че не може да гарантира защитата ни от нахлуване на бежанци. Виждате, че граждански патрули и разхождащи се съвестни граждани задържат бежанци. Къде е МВР? Оградата се строи четири пъти по-бавно и четири пъти по-скъпо. Юли месец ще се изгради заложеното преди една година. А 110 километра, които не бяха заложени? Изключително съм притеснен и отговорността трябва да я поеме лично Бойко Борисов.

Има нужда от нов дебат за промените в закона за МВР, заяви депутатът от АБВ Светослав Белемезов. На въпрос, дали отхвърлянето на законопроекта може да разклати управлението, Белемезов каза:

Един законопроект не трябва да бъде причина за това да се разклатят устоите на едно парламентарно мнозинство. Гласуването вчера в комисия по никакъв начин не е целяло бламирането на правителството, на министъра, а по-скоро цели намирането на разумните решения, които ние трябва очевидно да дебатираме отново.

Атанас Атанасов от ДСБ поиска премиерът Бойко Борисов да изтегли промените в Закона за МВР. Вътрешната парламентарна комисия не прие промените на вчерашното си заседание, което, според Атанасов, е бламиране на реформата на министър Бъчварова:

Не можеш да обявиш, че искаш да правиш реформа и основният мотив да бъде "ще намалим възнаграждението на полицаите, ще им намалим заплатите". Това е абсурдно. В този законопроект се предвижда да се прехвърлят много големи кадрови правомощия на главния секретар на МВР. Работата на главния секретар е да организира операциите по борбата с престъпността, а не да се занимава с кадрови въпроси.

Председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов от ГЕРБ каза, че не пречи промените да минат през зала, но между двете четения трябва да има промени:

Категорично това не е бламиране. Всички, които участваха в процеса вчера, изразиха своите принципни становища. Законопроектът продължава да се гледа в другите комисии. Моля ви, само недейте да преекспонирате темата, че едва ли не вече имам някакъв конфликт.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44